Archive of ‘Norge’ category

2014-11-20

omslag
Jag (med två döda harar på ryggen) njuter av utsikten över Alta, Norge.
Fotograf Vanja

Jag bara älskar variationen av saker vi gör på min utbildning. För några veckor sedan var vi i Norge. Förra veckan överlevde vi den Åländska skärgården. Denna vecka har vi orienterat, gjort bildspel, och i morgon ska vi på fotomässan i Stockholm. Tiden som är kvar innan jul blir dock inte lika varierad och inspirerande då vi ska vara kvar på Åland och mest sitta i ett klassrum men efter jullovet blir det full fart igen. Fyra veckors praktik, hundspannstävling och fågelfoto i Norge, vintertur i Jotunheimen, långfärdsskridskor på Åland, (förhoppningsvis) slutprojekt i Spanien och mycket mer. Behöver jag säga att jag är pepp?! På tal om fotomässan så är det något jag sett fram emot enda sedan jag såg schemat för min utbildning. Har velat besöka fotomässan i flera år så det ska verkligen bli jätteroligt!

Projekt i Norge + Överlevnadsvecka

Förra söndagen kom vi hem från tre veckor i Norge. Jag är fortfarande inte helt återställd då Norgeveckorna var väldigt intensiva och veckan här på Åland har fortsatt i full fart. Det har varit ganska tyst här på bloggen så tänkte ge er en liten uppdatering från de senaste två veckorna.

Sista veckan på Öytun bestod främst av vårt egna projekt. Jag och tre tjejer bestämde oss för att sitta i gömsle. Alltså, vi satt i ett litet tält med förhoppningar om att få fotografera djur. Ett par dagar innan själva projektet gick vi upp på fjället, satt upp tältet och knöt fast döda harar som åtel. Vädret, läget och övriga förutsättningar var perfekta. Tyvärr ändrades allt under vår första projektdag då snön vräkte ner. Vi fick gräva fram både tält och harar flera gånger vilket ni kan gissa inte är helt optimalt. Under min gömsledag var det snöstorm, jag och vanja fick gräva fram hararna som låg under ca 30 cm snö. Vi stod ut några timmar men med fel klädsel, förkylning och ett väder som inte var på vår sida gav vi upp efter några timmar och gick tillbaka till gammen vi bodde i. Vägen hem var dock inte helt lätt, vid ett tillfälle fastnade jag med snö upp till midjan. Projektet att fotografera djur blev inte så lyckat men vi lärde oss mycket under dessa fyra dagar om både gömslefotografering och friluftsliv.

_MG_0991 _MG_0995 _MG_1002 _MG_1013 _MG_1016 _MG_1025 _MG_1031 _MG_1050 G0030125

När vi kom hem till Åland var det dags för en vecka med tema överlevnad. I måndags fick vi öva på att sätta upp vindskydd med presenning och tända en brasa på ett korrekt sätt. I torsdags var det tänkt att vi skulle ha en dagstur men vi alla visste att det kunde bli en tvist på det hela när vi sett buset i vår lärares ögon under hela veckan. De flesta av oss hade enbart packat för just en dagstur (konstigt nog) så när vår lärare berättade att vi inte skulle få komma hem den kvällen var man inte överlycklig över sitt val av packning och den lilla mängd mat vi tagit med oss. Dagen började med några timmars promenad som övergick i en timmes paddling till en liten ö och slutade med att gemensamt bygga vindskydd och tända en brasa. Det var en kall och obekväm natt men vi klarade oss väldigt bra trots allt. Paddlingen hem gick som på en dans och jag som ätit en dextrosol för mycket stod för underhållningen hela vägen hem.

DSCN3587 DSCN3599 DSCN3606 DSCN3611

Tur på Sørøya

Efter måndagens otroliga norrskensupplevelse var det på tisdags förmiddag dags att packa in oss i bussen till Sørøya. Det började med en 13 mil lång bilfärd i fantastiskt landskap (nordnorge är helt otroligt vackert!) och dagen avslutades med att vi satt upp tält och lagade mat under ännu ett magiskt norrsken.

Dagen därpå började vi vandra. Det blev en tur där vi hann med både snö, regn och sol. Vi hade funderingar på att byta ut Sørøya mot ett annat ställe på grund av just vädret men i efterhand så är jag väldigt glad att vi åkte just dit. Ett väldigt fint ställe på jorden!

Nästa vecka är vår sista vecka här på Øytun och då är det dags för våra egna projekt. Jag och tre andra ska sitta i gömsle med förhoppning att fotografera djur. Så idag ska vi vandra upp till vårt gömsle-ställe för att sätta upp tält och lägga ut åtel. Behöver jag säga att jag gillar den här skolan? Om jag på något mirakulöst sätt hittar pengar vet ni var jag kommer spendera nästa år.

_MG_0791_MG_0800_MG_0807_MG_0817_MG_0956 _MG_9600_MG_9633_MG_9676 _MG_9684 _MG_9689 _MG_9701 _MG_9733

Amazing northern lights

Igår fick vi ett sms på kvällen av vår norska lärare om att packa kameran och göra oss redo för en kväll med nordlys. Jag hade inte speciellt höga förväntningar men det var en av de häftigaste himlarna jag någonsin har sett. Norrskenet dansade på himlen, enormt häftigt!!

_MG_9479 _MG_9480
_MG_9491 _MG_9494 _MG_9503 _MG_9533 _MG_9537 _MG_9554

Äventyr i Alta

_MG_9321

sofia1

I måndags lämnade vi Åland och flög upp till Alta i norra Norge. Vi gick från färggrann höst till ett kallt vinterlandskap med norrsken. Denna vecka har vi haft fullt upp med ett par små dagsturer, en överdrivet blåsig övernattningstur, vanliga lektioner och lite norrskensfotografering. Det är intensivt men väldigt roligt och jag kan säga att vi har två väldigt spännande veckor framför oss!