Archive of ‘Åland’ category

Hallå Göteborg!

Efter en härlig praktik i Östersund var det dags att åka tillbaka till Åland. Det har nu gått två veckor och vi har hunnit med både det ena och det andra. Till min stora glädje har vi äntligen haft fågelfotografering. Även om det kanske inte har varit de mest spännande fåglarna så är det mycket roligare än landskapsfotografering som vi har ägnat mest tid åt under utbildningen.

Just nu har jag sportlov och befinner mig hos vänner i Göteborg. Det kommer bli en ganska lugn vecka med fokus på att planera mitt fågelprojekt till Spanien. Förutom det ska jag försöka träffa en hel hög med vänner och det kanske även blir några fotorundor.

Nedan kommer några av de bilder jag tagit under de två senaste veckorna på Åland.

_MG_0050 _MG_0056 _MG_0187 _MG_0326 _MG_0428_MG_0567 _MG_0438 _MG_0509_MG_0723_MG_1014 _MG_1005_MG_0944

Jullov

_MG_2610

I torsdags hade vi vår sista dag på skolan för i år. Veckan och året avslutades med ett kamerateknikprov som gick bättre än väntat och bildkritik på konstiga konstbilder. Igår morse lämnade vi skolan och efter en bildfärd med Elin till Sundsvall och sedan tåg till Östersund kom jag till slut fram. Jullovet är väldigt välkommet efter en intensiv höst och det blir både julmys med familj och en efterlängtad vecka i fjällen under nyår med vänner.

Resa bokad

_MG_3827b.jpg

_MG_7139.jpg

_MG_7143.jpg

_MG_9733.jpg

_MG_4052b.jpg

_MG_9053.jpg
I April ska vi göra ett eget planerat slutprojekt. Efter att funderat lite kom jag på ett för mig ultimat ställe att åka till. Jag ska åka till Andalusien i södra spanien. Det blir 100% fågelfotografering vilket kommer bli riktigt roligt. Jag har egentligen mest bara varit intresserad av att fotografera djur förut men jag har det senaste året insett att fåglar är minst lika roliga att få på bild. Flygbiljetterna är bokade och betalda så i vår bär det av. Riktigt laddad!

Fotomässan 2014

IMG_7978

Igår klev vi upp tidigt för att åka till Stockholm och fotomässan. Det var en lång men väldigt spännande dag! Det var mycket intressant att kolla på, både föreläsningar och produkter. Mina höjdpunkter var utan tvekan köpet av nytt objektiv, Samyang 14mm, och föreläsning av Tom Svensson. Han tar helt fantastiska bilder på djur och en dag vill jag jobba som han gör för att bevara världens djur.

2014-11-20

omslag
Jag (med två döda harar på ryggen) njuter av utsikten över Alta, Norge.
Fotograf Vanja

Jag bara älskar variationen av saker vi gör på min utbildning. För några veckor sedan var vi i Norge. Förra veckan överlevde vi den Åländska skärgården. Denna vecka har vi orienterat, gjort bildspel, och i morgon ska vi på fotomässan i Stockholm. Tiden som är kvar innan jul blir dock inte lika varierad och inspirerande då vi ska vara kvar på Åland och mest sitta i ett klassrum men efter jullovet blir det full fart igen. Fyra veckors praktik, hundspannstävling och fågelfoto i Norge, vintertur i Jotunheimen, långfärdsskridskor på Åland, (förhoppningsvis) slutprojekt i Spanien och mycket mer. Behöver jag säga att jag är pepp?! På tal om fotomässan så är det något jag sett fram emot enda sedan jag såg schemat för min utbildning. Har velat besöka fotomässan i flera år så det ska verkligen bli jätteroligt!

Projekt i Norge + Överlevnadsvecka

Förra söndagen kom vi hem från tre veckor i Norge. Jag är fortfarande inte helt återställd då Norgeveckorna var väldigt intensiva och veckan här på Åland har fortsatt i full fart. Det har varit ganska tyst här på bloggen så tänkte ge er en liten uppdatering från de senaste två veckorna.

Sista veckan på Öytun bestod främst av vårt egna projekt. Jag och tre tjejer bestämde oss för att sitta i gömsle. Alltså, vi satt i ett litet tält med förhoppningar om att få fotografera djur. Ett par dagar innan själva projektet gick vi upp på fjället, satt upp tältet och knöt fast döda harar som åtel. Vädret, läget och övriga förutsättningar var perfekta. Tyvärr ändrades allt under vår första projektdag då snön vräkte ner. Vi fick gräva fram både tält och harar flera gånger vilket ni kan gissa inte är helt optimalt. Under min gömsledag var det snöstorm, jag och vanja fick gräva fram hararna som låg under ca 30 cm snö. Vi stod ut några timmar men med fel klädsel, förkylning och ett väder som inte var på vår sida gav vi upp efter några timmar och gick tillbaka till gammen vi bodde i. Vägen hem var dock inte helt lätt, vid ett tillfälle fastnade jag med snö upp till midjan. Projektet att fotografera djur blev inte så lyckat men vi lärde oss mycket under dessa fyra dagar om både gömslefotografering och friluftsliv.

_MG_0991 _MG_0995 _MG_1002 _MG_1013 _MG_1016 _MG_1025 _MG_1031 _MG_1050 G0030125

När vi kom hem till Åland var det dags för en vecka med tema överlevnad. I måndags fick vi öva på att sätta upp vindskydd med presenning och tända en brasa på ett korrekt sätt. I torsdags var det tänkt att vi skulle ha en dagstur men vi alla visste att det kunde bli en tvist på det hela när vi sett buset i vår lärares ögon under hela veckan. De flesta av oss hade enbart packat för just en dagstur (konstigt nog) så när vår lärare berättade att vi inte skulle få komma hem den kvällen var man inte överlycklig över sitt val av packning och den lilla mängd mat vi tagit med oss. Dagen började med några timmars promenad som övergick i en timmes paddling till en liten ö och slutade med att gemensamt bygga vindskydd och tända en brasa. Det var en kall och obekväm natt men vi klarade oss väldigt bra trots allt. Paddlingen hem gick som på en dans och jag som ätit en dextrosol för mycket stod för underhållningen hela vägen hem.

DSCN3587 DSCN3599 DSCN3606 DSCN3611

Äventyr i Alta

_MG_9321

sofia1

I måndags lämnade vi Åland och flög upp till Alta i norra Norge. Vi gick från färggrann höst till ett kallt vinterlandskap med norrsken. Denna vecka har vi haft fullt upp med ett par små dagsturer, en överdrivet blåsig övernattningstur, vanliga lektioner och lite norrskensfotografering. Det är intensivt men väldigt roligt och jag kan säga att vi har två väldigt spännande veckor framför oss!

1 2